De la sustinere la confruntare: Iuliu Maniu – Carol al II-lea
O luptă politică dură: care pe care. Carol al II-lea – Iuliu Maniu
La 10 martie 1933, împotriva lui Maniu s-a declanşat o uriaşă campanie mediatică, în legătură cu afacerea Skoda. Acesta era acuzat că, în timpul guvernului său, a fost semnat contractul de la 17 martie 1930, cu firma cehoslovacă Skoda, în condiţii total dezavantajoase pentru statul român, în schimbul unor comisioane substanţiale, obţinute de cei care l-au negociat şi care aveau girul lui Maniu. Liderul naţional-ţărănist a replicat imediat, negând categoric o asemenea acuzaţie, dar guvernul Vaida a procedat la cenzurarea discursurilor sale, în care o ataca pe Elena Lupescu şi camarila regală, care ar fi pus la cale această blasfemie. Ca urmare a situaţiei create, Maniu a demisionat, la 2 aprilie 1933, din funcţia de preşedinte al PNŢ, în care a fost ales, la 6 mai, Alexandru Vaida-Voevod.
Declarându-se „simplu membru” al PNŢ, Iuliu Maniu s-a angrenat într-o politică de hărţuire a lui Carol al II-lea şi a camarilei sale, neezitând să critice şi guvernul, care ar fi acţionat după sugestia „forţelor oculte”. La 1 septembrie, Zaharia Boilă, nepotul lui Maniu, a difuzat un fulminant manifest, intitulat A bătut ceasul, în care ataca în termeni extrem de duri camarila şi în special pe Elena Lupescu, precum şi guvernul prezidat de Alexandru Vaida-Voevod.
În fond, pactul de neagresiune a folosit regelui şi nu lui Iuliu Maniu.
În următorii doi ani şi jumătate, confruntările între Maniu şi Carol al II-lea au fost numeroase, victoriile alternând, când de o parte, când de cealaltă. La procesul lui Codreanu, desfăşurat în mai 1938, Iuliu Maniu a depus ca martor, având cuvinte bune la adresa acestuia şi aruncând săgeţi către Carol al II-lea: „Am putut constata din partea d-sale sinceritate în acţiune, consecvenţă şi tenacitate, calităţi care se găsesc atât de rar în viaţa noastră politică şi la conducătorii vieţii noastre politice. Pentru aceste calităţi i-am întins mâna cu încredere şi plăcere”.
Regele a căutat să obţină sprijinul lui Hitler, drept care, la 4 iulie, a format un guvern filogerman, condus de Ion Gigurtu, în care au fost incluşi trei legionari. În activitatea de propagandă au fost preluate unele slogane vehiculate în Italia şi Germania, iar antisemitismul a devenit politică de stat. Noul guvern declara, la 5 iulie, că „înţelege să facă o politică de integrare sinceră” în sistemul creat de Axa Berlin – Roma. Carol a adresat o scrisoare lui Hitler, prin care-i cerea să trimită o misiune militară în România.
Vestea dictatului de la Viena a fost primită cu indignare de români. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva cedării fără luptă a unei părţi din teritoriul naţional. La Cluj, Bucureşti şi în alte oraşe se scanda: „Vrem guvern naţional în frunte cu Iuliu Maniu!” Dar preşedintele PNŢ a evitat să ia o atitudine publică faţă de dictatul de la Viena, fiind de negăsit în acele zile.
Dar el arată cât de înveninate erau raporturile dintre Carol al II-lea şi liderii PNŢ, în frunte cu Iuliu Maniu. Era, în fond, bucuria că, după un deceniu de confruntare, regele era învins definitiv, fiind astfel răzbunate toate vexaţiunile şi umilinţele la care au fost supuşi principalii conducători ai PNŢ şi, în primul rând, preşedintele său.
Dincolo de imaginea de moment – regele învins definitiv şi Maniu victorios – soarta avea să fie vitregă pentru amândoi. Carol al II-lea a murit în exil, la Estoril (Portugalia), în aprilie 1953, după ce, cu două luni în urmă, în ianuarie 1953, decedase la închisoarea din Sighet marele său rival, Iuliu Maniu.
2 Responses to De la sustinere la confruntare: Iuliu Maniu – Carol al II-lea
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Ioan Scurtu
Facebook
Comentarii recente
- Vasile la Note de lectură și considerații personale
- Mircea Ionescu la Istorie și actualitate: unitatea națională și „sacrificiul istoric”
- bmj.ro la FDGR-ul lui Iohannis, înfrânt în instanță de Cotidianul
- Marian la Un sfert de veac, trei constituții, trei regimuri (1923-1948)
- wikis.ro la „ENIGMELE ISTORIEI”
Iata cum a fost dusa lupta marelui om politic IULIU MANIU cu Regele Carol al II-lea. P.N.T. a fost, este si va fi partidul care a luptat permanent pentru o Romanie curata, condusa de REGE, dar nu oricum, un Rege care sa-si respecte obligatiile pe care le are fata de poporul roman.
Deosebit aceasta descriere.
Iuliu Maniu a fost un om politic si un democrat desevarsit.
Pacat ca in scolile de azi prea putin se invata despre el.
Acest artivol reda foarte bine complexitatea confruntarilor intre Iuliu Mania si Carol II.