Istoricul Ioan Scurtu a raspuns, in exclusivitate pentru publicatia Ghimpelela o serie de intrebari cu privire la situatia sociala si politica actuala dar si cu privire la chestiunea tezaurului trimis in Rusia in timpul Primului Razboi Mondial.

Istoricul este presedintele comisiei romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Romaniei, depus la Moscova in timpul primului razboi mondial. Comisia a fost infiintata in 2004 prin Hotararea de Guvern numarul 880 din 3 iunie 2004. In primele intalniri cu omologul sau rus, Ioan Scurtu sustine ca s-a ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste chestiunea tezaurului. Istoricul declara insa ca de trei ani comisia nu s-a mai intrunit si asta din cauza politicilor anti – rusesti promovate de actuala guvernare.

Aceasta comisie in ultimii trei ani nu s-a mai intalnit, asta si pentru ca relatiile romano – ruse nu sunt in masura sa stimuleze activitatea unei asemenea comisii, atata timp cat presedintele Romaniei face repetate declaratii care ofenseaza conducerea Rusiei, evident ca o asemenea comisie nu are cadrul propice pentru desfarurarea activitatilor. Ca urmare presedintele comisiei din partea Federatiei Ruse a invocat faptul ca este bolnav, are activitati in afara Rusiei, ba mai mult la demersurile pe care le-am facut in 2011 nu am mai primit niciun raspuns. (…) La prima intalnire am realizat un regulament in care am stabilit ca in primul rand vom rezolva problema tezaurului si apoi vo trece la discutia celorlalte probleme. Ca urmare a faptului ca exista presiune in relatiile politico – diplomatice romano – ruse, comisia numai partial si-a indeplinit rolul. Initial a existat o atitudine binevoitoare din partea Federatiei Ruse. De exemplu am convenit ca tezaurul a fost transportat la Moscova pe baza unui acord la nivelul guvernelor celor 2 tari, o chestiune la nivel statal nu o discutie la nivel de doua banci sau intre doua institutii de nivel inferior si ca atare fiind vorba de un tratat intre cele doua state, Federatia Rusa, prin membrii comisiei a recunoscut valabilitatea acestui tratat de transport al tezaurului la Moscova si implicit chestiunea restituirii ” sustine Scurtu

Peste 3 miliarde de euro pierduti din cauza proastelor relatii diplomatice

Romania s-ar fi putut clasa pe locul 13 în clasamentul mondial al rezervelor de aur, deci cu aproape 20 de locuri mai sus decat actuala pozitie. Valorea tezaurului se ridica la 3,2 miliarde de euro. Sansa de a recupera acest tezaur este ca si inexistenta.

In conditiile politice actuale nu avem sanse sa recuperam tezaurul. Tezaurul nu poate fi inapoiat de Federatia Rusa sub presiune poate fi doar un act de buna intelegere, de cooperare, si nu cum cred unii in care noi ca am putea sa silim Federatia Rusa sa ne inapoieze tezaurul. Repet intr-un climat altfel decat cel promovat de actual conducere a Romaniei.”

Traian Basescu a facut greseli impardonabile – “Ceea ce a spus Basescu nu se spune nici macar la carciuma

Istoricul este de parere ca declaratiile Presedintelui denota slaba pregatire diplomatica.

“Politica promovata de actuala guvernare in relatia cu Rusia este total neproductiva. Traian Basescu a facut niste aprecieri ca un om care nu are pregatire politica si diplomatica, astea nu se spun nici macar in cercuri restranse, la carciuma”

Istoricul a mai vorbit despre protestele care inca mai au loc in Piata Universitatii, despre noul premier pe care il cunoaste inca de cand era student si despre statutul profesorului in Romania.

Despre Ungureanu: nu e acelasi lucru sa lucrezi la SIE si sa lucrezi cu oamenii

Diferenta dintre Boc si Ungureanu este urmatoarea: in timp ce Boc mergea pe elementul negativ, Ungureanu merge pe elemental pozitiv: – vom mari salariile, vom mari pensiile, vom scadea TVA-ul – dar sigur cu un glas mai redus va spune, atunci cand economia va permite. Boc zicea invers: economia nu ne permite si de aceea nu vom mari salariile (…) Am ramas deceptionat cu ocazia vizitelor pe care le-a efectuat in Buzau si Vrancea cand el nu a stat de vorba cu oamenii, cu cei care aveam nevoie de sprijin, din contra, i-a mustrat ca stau la caldura in case si muncesc politistii si jandarmii, ceea ce a fost o greseala pentru ca nu e acelasi lucru sa lucrezi la SIE si sa lucrezi cu oamenii ”.

 

Share
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.