„Basset a pregătit cuvântarea pentru abdicare”
Documentul avea următorul conţinut:
„Români!
Un puternic avânt naţional cere ca România să intre în război cu Austro-Ungaria spre îndeplinirea idealului visat de întregul nostru neam românesc.
Neputând a mă împotrivi acestui curent, în care văd o primejdie pentru ţară, nu-mi rămâne decât a încredinţa destinele mult iubitei noastre patrii unei Locotenenţe Regale.
O viaţă întreagă, închinată ridicării şi măririi scumpului nostru popor, va fi pentru el cea mai sigură chezăşie că inima mea n-a încetat şi nu va înceta niciodată de a bate pentru binele lui. Din tot sufletul, rog pe Atotputernicul să-l păzească şi să-l ocrotească”.
După cum se poate observa, Carol I nu intenţiona să abdice în favoarea principelui Ferdinand, moştenitorul legal al Coroanei, ci viza retragerea dinastiei de Hohenzollern, puterea fiind încredinţată unei Locotenenţe Regale. În acel context, când Europa era cuprinsă de flăcările războiului, exista pericolul ca România să fie aruncată într-o criză constituţională de proporţii, cu consecinţe dezastruoase.
Există, uneori, în istorie situaţii când moartea îl poate împiedica pe un om politic să facă o imensă greşeală care să-i afecteze grav întreaga operă. Un astfel de lider a fost regele Carol I, care n-a mai apucat să-şi ducă până la capăt acea nefastă decizie, deoarece a trecut la cele veşnice în ziua de 27 septembrie 1914.
Ioan Scurtu
Facebook
Comentarii recente
- Vasile la Note de lectură și considerații personale
- Mircea Ionescu la Istorie și actualitate: unitatea națională și „sacrificiul istoric”
- bmj.ro la FDGR-ul lui Iohannis, înfrânt în instanță de Cotidianul
- Marian la Un sfert de veac, trei constituții, trei regimuri (1923-1948)
- wikis.ro la „ENIGMELE ISTORIEI”